Q&A - Hvad er Copa Ung?

Stomiguiden.dk har sat Ida og Katrine fra Copa Ung stævne - til en snak om Copa Ung (Ungdomsgruppen) før - nu - og fremtiden

Stomiguiden.dk: Hvad er Copa Ung for jer?

Katrine: Jamen det er et fællesskab hvor der er mulighed for at møde ligesindede og udveksle erfaringer og have noget socialt med nogle, der kan sætte sig ind i de ting, der kan være udfordrende, når man har en tarmsygdom. Ting som ens familie og venner ikke nødvendigvis lige kan sætte sig ind i på samme måde, som når man har prøvet det på egen krop.


Ida: Lige meget om man er ny - eller har været der i lang tid.


Katrine: Ja, man kan altid blive klogere. Det synes jeg da tit, vi erfarer. Der er ting, vi kan have udfordringer med, som andre måske har en god løsning på.


Ida: Eller se tingene på en anden måde.


Katrine: Det er en mulighed for at hjælpe andre godt igennem et sygdomsforløb, og komme godt ud på den anden side af sine stomioperationer.

Stomiguiden.dk: Hvordan fandt I ud af, at Copa Ung var noget for jer?

Katrine: Vi har begge været i foreningen i mange år. For mig kom det lidt som en selvfølge. Der var godt nok et mellemrum fra det tidspunkt, hvor jeg sluttede i junior- og forældregruppen - og til jeg startede i ungdomsgruppen. I den periode, jeg ikke var i juniorgruppen og forældregruppen, der var vi børnepassere i forældregruppen, hvor vi så også deltog i arrangementerne ad den vej.


Ida: Ja, det er rigtigt, der var lige et overlap dér. Jeg havde på et tidspunkt en følelse af “at jeg er for ung til det her sted”.


Katrine: Jeg tror måske, at jeg også bare havde et behov for det der fællesskab.  

Ida: Jeg blev kastet ret hovedkulds ind i ungdomsgruppen, da den tidligere formand ikke ville mere. De sagde “take it or leave it”, og jeg sagde okay, så prøver jeg at “take it”, og ser hvad der sker.

Læs også: Hvad byder fremtiden på for Copa Ung?

Stomiguiden.dk: Hvad har jeres bedste oplevelse i Copa Ung været?

Katrine: Jeg synes, det er fedt at få lov at komme ud og møde andre i de nordiske og europæiske sammenslutninger. Det er super-spændende at møde andre foreninger, der gør tingene på andre måder. At finde ud af, hvordan vilkårene er andre steder - og hvad man har af muligheder rundt om i Norden og Europa og lære noget om det.

Ida: Et af de sjove arrangementer var, da vi var i badeland. Vi var flere med stomi, end uden stomi i omklædningsrummet. Det var bare en fed oplevelse, at det pludselig var omvendt -hvem der var de normale og hvem der skilte sig ud.


Katrine: Det er der også et eller andet ved... Altså, vi har jo også haft nogle, der foretrækker at klæde om alene, og derfor går uden for og venter, mens vi klæder om – der må man også bare respektere dem, der siger: Jeg har godt nok en stomi ligesom jer, men jeg har altså bare ikke lyst til at vise mig frem.

Det var virkelig en oplevelse: Jeg lader mig godt stille op til alle mulige interviews for formålets skyld, men opmærksomheden er godt nok grænseoverskridende. Hele Lalandia var plastret ind i “OBS: Der er presse!”.  

Ida: Det var, fordi der var nogle andre den dag…

Katrine: Det var seriøst kikset, at folk kom hen og spurgte om vi var kendte – fordi vi havde et kamera i ryggen.

Stomiguiden.dk: Hvad kan Copa Ung give unge med stomi?

Ida: Et fællesskab.

Katrine: Ja, et fællesskab... Noget støtte, som de ikke kan få på samme måde ved familie og venner, som ikke kan sætte sig ind i, hvad det vil sige at have en tarmsygdom og eventuelt stomi.  

Ida: Ja, en støtte generelt.

Katrine: Det giver også mulighed for at tilegne sig noget viden i forhold til foreningsarbejde. Copa er jo mere, end bare noget socialt. Vi er jo en fælles stemme udadtil også i forhold til politikerne, ved høringssvar, og når kommunerne laver ged i bevillinger, så er Copa jo tit med inde over.

 

Stomiguiden.dk: Hvad drømmer I om at Copa Ung skal være?

Katrine: Jeg håber da, at det kan være en gruppe, der...  

Ida: Ja, et sted, hvor der er et fællesskab og man kan finde ligesindede, der støtter op om én.

Katrine: Og hvor der forhåbentlig ikke er de der fordomme, som man kan møde udadtil ellers. Fordi det nok aldrig bliver helt aftabuiseret, det her. Forhåbentlig kunne Copa Ung også være fremtiden for hovedforeningen. Det er vel også en målsætning på længere sigt. Hvis man har været med gennem flere år.

Ida: Brobygning.

Katrine: Ja, præcis.  

Stomiguiden.dk: Hvorfor er det vigtigt, at man melder sig ind i Copa Ung?  

Katrine: Det er jo vigtigt at vi har en forening, der kan tale vores sag udadtil. Så vi har frivillige, der er engagerede og har lyst til at hjælpe.  

Ida: At sætte fokus på…

Katrine: Sætte fokus på de problematikker, der kan være omkring at have en tarmsygdom og have stomi. Aftabuisere.

Stomiguiden.dk: Er der noget, I gerne vil sige til andre unge med stomi, eller som står til måske at få en stomi?

Katrine: Hvis man har en lille frivillig sjæl brændende et sted inde i maven, så skal man da melde sig ind i foreningen. Man kan blive rådgivere hos os, blive aktive i foreningen. Der er mange, som gerne vil hjælpe andre gennem deres forløb. Det er vigtigt, at man har noget i sin rygsæk omkring, hvordan man taler til folk for at hjælpe dem videre. Der kan Copa og Copa Ung jo give dem nogle relevante kurser og viden.

Alle skal ikke lyst til at have en rådgivende rolle, der er også nogle, som skal bære selve foreningen videre.


Ida: For det meste er det ikke stomien, der sætter grænser, men én selv, der sætter grænser for, hvad man kan og vil.

Katrine: Og vi kan hjælpe hinanden på vej.