Fitness og anerkendelse giver Anna følelsen af en smuk krop

Hun troede aldrig, at hun ville blive glad for sin krop eller møde nogle fyre, der ville synes hun var smuk. Én af de ting, der ændrede hendes syn på kroppen var at starte til fitness. I starten var det svært at komme ned i fitnesscenteret, men nu er det blevet et frirum, der giver livskvalitet og glæde.

Da Anna Westerberg var 16 år, føltes det som verdens undergang, at hun pludselig skulle have en stomiposen på maven.

- Jeg havde det forfærdeligt med at få stomi. Jeg havde ikke lyst til at leve mere. Dengang kunne jeg lige så godt lægge mig ned og dø, men nu har jeg det mega godt. Jeg træner min krop, har været sammen med nogle fyre og får mega meget anerkendelse og positiv feedback på mine Instagram-billeder.

Første gang Anna tog i fitness, gjorde hun sig nogle tanker. Kunne pladen mon løsne sig eller ville stomien være synlig under træningstøjet? Heldigvis kunne hun hurtigt smide de tanker væk.

- Jeg var lidt nervøs for at skulle tage stramme træningsbukser på, hvis man nu kunne se det. Men det har ikke været noget problem. Og tanken om, at pladen skulle drille er heller aldrig sket i virkeligheden.

Træning for min egen skyld – Men også lidt for bekræftelsen

Det er individuelt, hvorfor man begynder at træne, og en stor del af Anna gør det, fordi hun elsker den følelse, det giver i kroppen. Men hvis hun er helt ærlig, er der også en del af hende, der gør det for at få positiv opmærksomhed omkring hendes krop.

- Grunden til at jeg træner min krop er en blanding mellem, at jeg gerne selv skal synes, at jeg har en pæn krop og føle mig sund, og ja så også, at en fyr skal synes, at jeg ser godt ud. Jeg gør det for mig selv, fordi jeg godt kan lide at træne. Efter jeg er kommet ind i rutinen, så elsker jeg det. Nu er det noget jeg sætter pris på, og jeg kan gå derover flere gange om dagen, fordi det gør mig glad. Det er mega fedt at se fremskridt. Men så gør jeg det alligevel også lidt for, at den fyr jeg finder eller, hvad man siger, kan acceptere det han ser.

Da Anna fik stomi, var hun bange for, at det ville gøre hendes krop utiltrækkende og at andres syn på hendes krop ville være negative.

- Det er også noget med udseendet. For jeg følte dengang, at stomien var noget, der gjorde mig grimmere. Derfor syntes jeg, at det ville opveje det lidt, hvis jeg trænede min krop. Min tanke var, at det ville gøre det lige, hvis jeg nu fik en perfekt krop samtidig med at have en stomipose på maven, for så ville det gå, hvis jeg mødte en fyr. Det ville gøre, at de synes jeg var pæn selv med en stomipose på maven.

Sin egen værste fjende

Ofte er man sin egen værste fjende, og stiller man sig selv spørgsmålet: “Ville jeg nogensinde sige de ting, jeg siger til mig selv, til andre? Så vil svaret formentlig være nej. De negative tanker man kan have om sig selv, er ofte langt fra virkeligheden og alt for overdrevne.

- Mine forestillinger stemte slet ikke overens med, hvordan folk reagerer. Jeg havde jo tanker om, at jeg aldrig nogensinde skulle være sammen med en fyr, og at alle folk ville synes, at jeg var klam og mega utiltrækkende. Tankerne gik på, at folk ville vælge mig fra på grund af stomiposen. Men det er overhovedet ikke det jeg har oplevet.  

Tidligere havde Anna det forfærdeligt med at skulle vise kroppen frem til andre. Men efter nogle år, er det blevet helt okay at vise kroppen og stomiposen til de rette mennesker. Der er tilmed kommet nogle komplimenter med på vejen.

- Jeg har fået det ekstremt afslappet ved at vise min krop til andre, også til fyre faktisk. Eller det kommer an på, hvem det er, men hvis jeg virkelig føler mig tryg, så har jeg ikke noget problem med det. Selvfølgelig er det lidt grænseoverskridende, når man har stomi, men det er blevet taget rigtig pænt imod, så derfor har det ikke været noget problem. Der har tværtimod kun været rigtig gode reaktioner. Stomien betød ikke noget, og jeg er jo stadig den samme, om jeg har stomi eller ej.

Kost og træning

Udover træning, er kosten også et vigtigt element, når man gerne vil være sund. Der er mange fordomme omkring, hvad du kan og ikke kan spise, når du har stomi. Så, hvis man gerne vil spise noget, som stomien kan bearbejde samtidig med, at kroppen styrkes, kan man gøre ligesom Anna. Hun søgte nemlig hjælp fra fagpersoner.

- Jeg søgte rundt på nettet og valgte et forløb hos Sundt og Sjovt. Der får jeg en kostplan, som er med til at bygge mine muskler op, fordi jeg gerne vil have en pæn krop.  I forhold til at være ung med stomi tænker jeg, at man godt kan få lavet en plan, der passer. Min mave reagerer ikke dårligt på den kost jeg får, men de ved også godt, at jeg har Crohn.

Anerkendelse og positiv feedback på Instagram

Det har givet Anna et selvtillidsboost at uploade billeder af sin træning og krop på sociale medier. Det har gjort hende mere tilfreds med sig selv, men hun pointerer samtidig, at det er op til den enkelte, hvad man er tilpas med at dele offentligt.

- Jeg har fået en masse positiv feedback på de billeder, jeg har lagt på Instagram, og jeg har ikke fået en eneste negativ feedback. Det er selvfølgelig meget individuelt, hvad man føler for, man skal ikke nødvendigvis bare poste løs på Instagram. Men jeg tænker, at det kan gøre, at man bliver mere selvsikker. Jeg gjorde det, fordi jeg så andre piger på Instagram, som jeg syntes var vildt pæne. Det giver mig en tilfredsstillelse, når jeg lægger et billede eller en video op og selv kan kigge på det og tænke ”det er okay”.

Instagram kan være en god måde at dele egne træningsbilleder, tips og tricks eller få inspiration fra andre med stomi, som måske dyrker nogle af de samme interesser som én selv.

Læs også: Fra et helt helvede til en halv ironman

3 gode råd fra Anna: “Just give a fuck”

Det sidste du skal have med på vejen er tre gode råd til at komme i gang med træningen:

  1. Få hjælp til at komme i gang med de rette øvelser og kostplan.
  2. Find nogen at dele oplevelsen og træningen med – en ven, veninde, forældre eller søskende.
  3. Sidst, men ikke mindst; “give a fuck” hvad andre mennesker tænker.

Man kan måske føle sig en smule ekstra udfordret, fordi man har stomi, men spring ud i det.Find en træningsmakker for at komme i gang, hvis det virker skræmmende at tage alene i fitnesscenteret. Hvis det føles som om, at alle kigger på én - så husk, at det er en følelse, som utrolig mange har - og i virkeligheden har de fleste nok alligevel travlt med at kigge på sig selv i spejlet ;)

Anna på Instagram: https://www.instagram.com/annawesterbergnissen/