Forrige artikle
Kom med Copa Ung til Stomidagen 2024 i Middelfart
Kom med Copa Ung til Stomidagen 2024 i Middelfart
Mød Stine Hygum Sørensen på 24 år, som til dagligt læser til farmaceut. For små seks uger siden fik hun stomi. Det har dog ikke fjernet lysten til at tage på højskole eller oplevelsen ved at bo med syv andre unge mennesker. Her kan du læse om, hvordan det er at bo sammen med andre, når man har stomi, de andre beboers reaktioner - og om højskole er en mulighed med stomi.
Det kom lidt som en selvfølge, at Stine ikke skulle bo alene, men sammen med andre unge. Hun har nemlig for nyligt været på højskole, hvilket har gjort det til en vane at have mennesker omkring sig.
- Jeg har altid godt kunne lidt at have mennesker omkring mig – og kunne godt tænke mig at bo sammen med andre. Efter at have gået på højskole, så er det bare utrolig rart, at der altid er nogle man kan snakke med.
Du er ikke så alene
Da Stomiguiden.dk spørger Stine om, hvordan det er at have syv bofæller, er det tydeligt, at det sociale aspekt spiller en stor rolle i hverdagen:
- Det giver mig rigtig meget at bo med andre mennesker – der er noget socialt i det. Jeg kommer ikke fra Odense, så det med at flytte til en ny by og ikke kende nogen – det gør det rigtig fedt at bo med andre, så er der en masse, som man naturligt kommer til at snakke med. Der er stort set altid nogen hjemme.
Fortæl at du har stomi – det er nemmere
Det kan være svært at vide og vurdere, om man skal fortælle sine nye roomies, at man har stomi. Men for Stine var det kun naturligt, at hun fortalte det til de andre beboere.
- Først var jeg utrolig syg. Det vidste de andre godt – derfor fortalte jeg, at jeg skulle opereres, da vi jo bor sammen og er sammen hele tiden. Det var naturligt for mig, da jeg så skulle være væk i noget tid, at de skulle vide hvorfor.
Det er individuelt, hvad der er rigtigt for den enkelte. Med det in mente, så har det imidlertid kun været en god beslutning for Stine, at hun fra starten fortalte om sin sygdom og stomi.
- Jeg synes, at man skal gøre det, som man har det bedst med. Jeg havde det klart bedst med, at de vidste, at jeg skulle have stomi. Fordi det er sådan situationen er – det er ikke rigtig noget, som jeg kan lave om på. Jeg ser det som en klar fordel, at de ved det. Hvis der så sker noget, så ved de, hvad det er.
Se også: Veninden Amalie: Jeg tænker aldrig over det
Deling af badeværelse?
Tankerne om, at skulle dele badeværelse og toilet med andre kan bestemt være lidt mærkelig, men det har ikke været noget problem for Stine, idet hun har valgt at fortælle alt. Der er en enorm forståelse for hendes situation, men det er jo ikke, fordi hun er ude på badeværelset meget mere end alle andre:
- Det er da lidt mærkeligt at dele badeværelse med andre, men det fungerer fint for mig. Jeg er der måske kun fem til ti minutter mere, og der er jo andre, som tager lange bade, så samlet set, så er det ikke anderledes. Og når folk ved det, så er der ingen, der kommer ind og forstyrrer.
Stomiguiden.dk undrede sig over, hvor man placerede sine stomiprodukter på et fælles badeværelse, men der er åbenbart masser af plads:
- Ude på vores badeværelse har alle et lille skab, hvor jeg har alle mine ting. Der er også en trappe henover badeværelset, hvor der er et hulrum med nogle hylder – her har jeg så fået to af de hylder udover mit skab. Ingen havde noget imod, at jeg fik de ekstra hylder. De havde gjort det hele klar til mig, da jeg kom hjem fra sygehuset. Jeg har også nogle ting inde på mit værelse, hvilket er godt, hvis der nu er optaget eller jeg skal pakke en taske til at have med, så kan jeg det.
Højskole – Ja, find løsningerne ikke problemerne
Stine var på højskole inden hun fik stomi. Det har været en positiv og social oplevelse, som hun også ser som mulig, selv efter man har fået stomi. Stine havde i hvert fald ikke svært ved at vænne sig til tanken om at bo sammen med syv andre unge, som hun ikke kendte eller havde mødt før:
- Ja det kan helt sikkert lade sig gøre med stomi. Jeg gik på Egmont højskolen, hvor der også går elever med handicaps, så det ville slet ikke være noget problem – nok ikke engang særlig specielt. En rigtig god højskole for forskelligheder, så der ville helt sikkert være fundet en løsning til enhver situation. Jeg tænker, at det handler om at finde løsningerne i stedet for problemerne. Jeg tænker ikke, at stomien skal være nogen hindring – jeg ville gerne tage af sted igen. Igen ville jeg sørge for at fortælle om det – der er sikkert nogle som kan hjælpe.
Det bedste råd fra Stine er:
- Bare gør det! Og så skal man være klar over, at man gør det og tage forholdsregler, hvis der er brug for det. Jeg synes, det er nemmest, hvis jeg har fortalt det, for så kan de altid hjælpe. Jeg har endnu ikke mødt nogen, som ikke ville hjælpe.
Om du skal bo i kollektiv i en stor villa, med to roomies i en lejlighed eller du skal på højskole, hvor man bor på værelse sammen med én anden, så ”bare gør det!” – det kan godt lade sig gøre, slutter Stine.
Læs også: Jeg har verdens bedste venner