Hvad vil du være: Præsident, NFL-stjerne eller skuespiller?

Stomister har styret nogle af verdens største nationer, vundet de fornemmeste sportskonkurrencer og taget priser med hjem fra filmfestivalen i Cannes. Hvad vil du gerne være?

(Billede: Colourbox)

Okay, det er lidt en kliché, som du nok kommer til at høre en million gange hos stomisygeplejerskerne, hos COPA og fra andre unge - men jo, du kan alt med stomi.

Og det er ikke bare et slogan. Herunder kan du fx læse lidt om, hvad de mest kendte stomister gennem historien har opnået. Og åbenbart er der et eller andet helt særligt med stomi og magt, hvis man kigger ned over listen af kendte stomister:

Dwight “Ike” Eisenhower

“Ike”, som var hans nickname, var en temmelig sej gut. Han var femstjernet general, der kæmpede mod nazisterne under Anden Verdenskrig, og så blev han også valgt som præsident for USA hele to gange. Halvvejs inde i sin præsidentperiode fik han Crohns og blev opereret for at få stomi. Fem dage efter var han tilbage på arbejdet - altså med at styre verdens mest magtfulde land.

Napoleon

Blandt de magtfulde stomister hører også Napoleon, der er en af de mest kendte diktatorer i verdenshistorien. Han var kejser i Frankrig for et par hundrede år siden, hvor han erobrede rimelig meget af verden, indtil briterne bankede ham i krig.

NFL-spillere

Kom ikke og sig, at stomister ikke kan deltage i selv de hårdeste kontaktsportsgrene i verden. To af de helt store stjerner i amerikansk fodbold gennem tiden havde nemlig stomi. Medmindre du er amerikaner eller NFL-nørd, så kender du nok ikke navnene, men det her er sgu imponerende lige meget hvad: Rolf Benirschke spillede amerikansk fodbold for sit hold San Diego Chargers fra 1978-1986. Efter han fik stomi i 1979 kom han tilbage til holdet og blev valgt til forskellige all-star hold i både 1980 og 82 og blev Man of the Year i NFL i 1983. Da han stoppede på holdet i 1986 var han den, der havde lavet flest point i hele klubbens historie, og han havde 15 klubrekorder.

Endnu sejere var Jerry Kramer, der var amerikansk fodboldspiller for det kendte hold Green Bay Packers i 1960’erne. Han vandt fem NFL- titler og tre i træk, efter han fik stomi og kæmpede sig tilbage på holdet. Derefter vandt han desuden også de to første Super Bowls, som du nok har hørt om. Efter karrieren blev han forfatter og kommentator.

Læs også: Sport og stomi: Tre gode råd fra Jernmanden

Barbara Barrie

You might not know her, men Barbara Barrie er fortællingen om, at man også sagtens kan skabe sig en karriere på de skrå brædder med stomi. Den rutinerede amerikanske skuespillerinde, der senest har spillet med i komedie-serien ‘Enlightened’, har en lang karriere bag sig, hvor hun både har været nomineret til en Oscar og en Emmy og vundet Bedste Kvindelige Hovedrolle på den verdenskendte filmfestival i Cannes.

Queen Mum

Well, selvom du ikke kan blive dronning, så kan dronninger jo godt have stomi. Det havde dronning Elizabeth Bowes-Lyon. Briterne kalder hende Queen Mum, fordi hun er mor til den nuværende dronning Elizabeth. Hun var den sidste kejserinde af Indien, og så kæmpede Queen Mum med både tyktarmskæft og brystkræft i sit liv og fik også stomi. Alligevel var hun 101 år gammel, da hun døde i 2002.