Stomi er ligesom et stort modermærke

Frida havde stomi i fem år indtil hun i maj 2018 fik lavet J-pouch. I perioden med stomi, har Frida haft op- og nedture med kærester og selvtillid, og selvom hun aldrig ville holde det hemmeligt at have stomi, ville hun heller aldrig føle sig forpligtet til at fortælle det til nogen.

Frida var 8 år, da hun fik lavet stomi og måtte i en tidlig alder forholde sig til vennernes reaktioner i forhold til hendes stomi. Fridas kæreste ville stadig gerne være kærester, men han endte med at slutte forholdet blot en måned efter operationen. Det var en afvisning som ikke umiddelbart havde noget med stomien at gøre, men som alligevel ramte Frida.

Da Frida skiftede skole i slutningen af 5. klasse, var det ikke kun et farvel til klassekammeraterne, men også til en stor tryghed. Heldigvis fik hun hurtigt gode venner på den nye skole, og i 6. klasse fik hun en kæreste. De var kærester en måned, og han var sød og forstående, og han spurgte Fridas veninde til råds om stomien.

Teenagealderen gjorde tingene mere kompliceret

I 7. klasse fik Frida det, som hun betegner som en “rigtig” kæreste. Han gik i niende, og han var derfor nogle år ældre end hende. Den nye kæreste undgik til gengæld helt at spørge ind til Fridas stomi.

- Jeg havde sovet hjemme hos ham en morgen, hvor jeg havde travlt og skulle nå en bus i skole. Jeg tænkte ikke så meget over det, så jeg skyndte mig bare at tømme min pose og trække ud i toilettet. Senere fandt jeg ud af, at han havde gjort grin af min stomi bag min ryg og med bremsespor i toilettet, fordi jeg havde haft travlt.

Det er en situation som Frida tydeligt husker, fordi hun blev vred og såret. Det var også i den periode, at det gik op for hende, at det var svært med kærester og sex. Det var en alder, hvor kærester og sex begyndte at fylde meget i samtalerne med venner, og Frida havde ikke lyst til sex med stomi. Hun oplevede pludselig også at jævnaldrende kunne finde på at kalde hende “pose-tøsen”, og hun følte sig holdt udenfor, fordi hun havde stomi.

- I den periode havde jeg lavt selvværd, og jeg gik med for stort tøj for at skjule stomien.

Det var ikke synd for mig

Det har gået op og ned med kærester for Frida. Heldigvis havde hun en masse venner omkring sig i den periode, og de kunne sammen grine over at stomien sagde en lyd og udveksle kærlige blikke, for at vise forståelse. Noget af det vigtigste var, at hendes bedste veninde viste medfølelse over for Fridas sygdomsforløb, men hun viste aldrig medynk. Frida havde nemlig tidligere haft en mærkelig oplevelse engang hun var på teatersommerlejr, hvor alle havde haft ondt af hende, fordi hun havde stomi:

- Jeg vidste ikke det var synd for mig - for mig var det den, der havde reddet mit liv og hvis alle siger det er synd for én, så kommer man til sidst til at tænke det selv.

Læs også: Fitness og anerkendelse giver Anna følelsen af en smuk krop

“Det er bare min stomi”

Frida brugte ikke dating-apps imens hun havde stomi, og det var der en simpel årsag til; Frida ville hellere møde nogen til fest i byen eller gennem sine venner. Det gjorde det også nemmere, hvis hun skulle fortælle om sin stomi og måske vidste de det allerede på forhånd. Da Stomiguiden.dk spørger ind til dating med stomi, svarer hun prompte, at hun ikke ville spise ude, fordi det sætter maven i gang. Til gengæld ville hun spise en masse inden, hvis de på daten havde planlagt at drikke alkohol, fordi det risikerer at gøre outputtet tyndt. Og så er det et must-have på en date (og generelt) at have vådservietter med.

Frida ville selv have ønsket, at informationen om hendes stomi, skulle være verdens mest ligegyldige info. Allerhelst skulle daten reagere med et “nå okay” eller bare vise lidt nysgerrighed. Hun har altid selv været åben om sit sygdomsforløb, men hun venter med at dele sine oplevelser indtil hun har fundet ud af, om hun i det hele taget skal se ham eller hende igen. Generet har hun kun oplevet positiv respons på hendes ærlighed om hendes stomi.

- Det skal ikke være en hemmelighed, men der er heller ikke nogen, der skal sige, at du skulle have fortalt det. For det er heller ikke dit ansvar at fortælle det.

Stomi er ligesom et modermærke, en skilsmisse og en noiaen ting

Da Frida havde stomi sammenlignede hun det med et stort modermærke på ryggen. Det er ikke noget man går og fortæller til alle, som man møder eller er på date med. Hvis der bliver spurgt ind til det, så kan man være åben og fortælle om det. Samtidig understreger hun også, at det er helt okay ikke at ville tale om sin stomi.

- Hvis man ikke har lyst til at snakke om sin stomi, så er det helt fair bare at sige, at det har jeg ikke lyst til at snakke om. Det er ligesom hvis ens forældre er blevet skilt, det er heller ikke sikkert man har lyst til at tale om det.

Frida oplevede, at hun havde nemmere ved at snakke med sine venner om stomi, hvis hun gjorde det på en måde, som de kunne relatere til.

- Hvis man skal have lavet stomi som meget ung ligesom mig, så sig at det er totalt noiaen at blive opereret, for det kan de relatere til. Det behøver ikke at handle direkte om stomi - bare bring det på banen som et normalt emne.

Hun har selv gode erfaringer med at skifte ordet “lort” ud med “afføring”, for at det lyder bedre, og at selvironi gør det nemmere at snakke om tingene. Det er bedre at kunne lave sjov og joke om det sammen, end at folk laver sjov bag ens ryg eller ikke tør snakke om det. Derudover er Fridas oplevelse også, at jo større du selv gør det, des større bliver det for dine venner.

Læs også: Oliver havde selv fordomme om stomi, nu kæmper han for at bryde dem

Fridas 3 råd til dating med stomi:

1) Vær opmærksom på det du spiser inden en date, for det kan gøre stor forskel på, hvor oppustet du føler dig/ser ud og hvor meget stomien larmer. Skulle stomien komme til at larme, kan man skære en grimasse for at vise, at det ikke “bare” er en prut, men lade som om, at det er en mavekrampe. Det afværger situationen, fordi det får folk til at spørge ind om man er okay.

2) Prøv at vær chill omkring det. Der vil altid være idioter, men det er ikke dem, som du skal hænge ud med eller date.

3) De fleste tanker er oppe i ens eget hoved, for det er i virkeligheden ikke så vigtigt for andre folk, hvad du går rundt med på maven.