Sophie Due: Hvem er jeg efter en stomioperation?

Mange tanker strømmede rundt i hovedet, da jeg fik af vide, at jeg skulle have stomi. Hvorfor lige mig? Hvordan bliver livet bagefter? Er jeg en anden, når jeg har en pose på maven? Jeg husker tydeligt, hvor frustreret jeg blev, da mine forældre fortalte om ’nyheden’. Det, der dengang føltes som det værste i mit liv, viste sig at blive noget af det bedste, der er sket.

Mit navn er Sophie Due Rasmussen. Jeg er fotograf og studerer en kandidat i Visuel Kultur – og så er jeg den nye redaktør på Stomiguiden.dk. Jeg fik som 14-årig anlagt en stomi, hvilket jeg dengang følte som en indgriben i mit liv, der dog viste sig at have stor indflydelse på, hvilket liv jeg endte med at få. Her fortæller jeg om mine tanker omkring stomi og identitet – og hvordan jeg valgte at håndtere situationen og spørgsmålet, hvem er jeg nu?

Tanken om at skille sig ud og gå glip af ting

Det sidste jeg ville var at få stomi. En følelse af, at den ville tage en masse ting fra mig ramte hårdt. Jeg følte, at alle de oplevelser, som jeg gerne ville have blev taget fra mig. Jeg ville gerne gå i stramt tøj, have bikini på, rejse med familien, ligne mine veninder og efterhånden møde en sød fyr. Dengang skulle den ikke være en del af min identitet – andre skulle se mig og ikke stomien.

Noget af det vigtigste for mig dengang var at være en ’almindelig’ ung pige, at ligne mine veninder. Andres holdning til mig blev vægtet højt, så derfor ville en stomi ikke passe ind i det billede, jeg havde af fremtiden eller i forestillingen om, hvem jeg selv var og skulle være.

Det var utrolig svært at være ung, fordi andres mening blev vægtet utroligt højt. Jeg havde selv nogle tanker om, hvordan andre så på stomi, og kunne hurtigt komme til at lave konklusioner, der ikke var sande. Uvisheden om, hvad andre ville tænke og hvordan de ville handle på den viden om, at jeg havde stomi, gjorde det særligt svært at være ’hende med stomi’. Hvilken jeg kort vil pointere, at jeg ikke blev.

Bestem selv din identitet – lad ikke stomien styre

Jeg vil gerne selv definere, hvem jeg er og havde dengang og har stadig i dag ikke lyst til, at stomien skal definere mig som person. Jeg er dog kommet over de mange tanker om, hvad andre tænker. Det er helt op til dem selv, og med den erfaring jeg har fået, er folk faktisk ligeglade. Jeg er aldrig blevet ’Sophie med stomi’. Tværtimod, så har viden om, at jeg har stomi bare rykket mig tættere på de folk, som ved det. Hvis du ikke lader den definere dig, så er det heller ikke det første andre ser. Jeg kan være lige den, jeg ønsker at være på lige fod med alle andre.

Det store spørgsmål, der har fulgt mig siden operationen er, hvem er jeg nu? Jeg havde ikke lyst til, at det første andre så var min stomi. Min pointe er, at det er dit eget valg. Det er utrolig sejt, dem som gør den til en visuel del af sin identitet og viser den frem til verden. Jeg mener dog ikke, at det er forkert at ville vise sig selv frem uden stomi. Det er også et aktivt valg, vi bestemmer lige så meget over vores liv som andre, der ikke har fået en stomi-pose på maven.

Stil og beklædning

Jeg går utrolig meget op i, hvad jeg har på, hvilket er en måde at udtrykke individualitet og personlighed. Efter min stomi-operation har det betydet meget for mig at kunne skabe fokus og blikfang på mig som person, og ikke på stomiposen, hvilket også er en måde, at fjerne fokus fra sygdom. Det er bestemt ikke noget, jeg siger, at man skal gøre. Men til dem, som også elsker tøj og mode, så er det stadig muligt at gå op i det. Om det er stramme jeans, højtaljet bikini, flotte farver, sommerlige kjoler, de nyeste trends – stomien har ikke sat nogle grænser for min måde at udtrykke min personlighed gennem mit outfit.

Læs også: Fem supertricks til din shoppetur

Stomien er alligevel altid en del af mig

Det kan godt være, at stomien ikke fortæller mig, hvem jeg skal være. Det er dog svært at løbe fra den store indflydelse, som den har haft på mit liv.Sandheden er, at min Morbus Crohn var meget aktiv og der var meget, som jeg ikke kunne. Derfor er jeg i dag lykkelig over, at nogle bestemte, at jeg skulle have stomi og ikke lod en 14-årig pige have indflydelse på lige præcis den beslutning, selvom det virkede uretfærdigt.

Den har reddet mit liv og er derfor blevet en del af min identitet. Det er bare ikke det første, jeg ønsker at folk ser og identificerer med Sophie. Det kan godt være, at den ikke bliver vist frem til alle, men vi er forskellige og håndterer situationer forskelligt.

Men, hvordan er stomien så en del af min identitet? Det som har formet mig mest er: alle de mennesker, som jeg har mødt, oplevelser og steder jeg har besøgt. På grund af min stomi har jeg: været på efterskole, sprogrejse, på rundrejse i England, højskole, taget en bachelor i Medievidenskab, været på højskole igen, afviklet koncerter, festet på diverse festivaler, arbejdet i børneinstitution samt været frivillig forskellige steder etc. Det er elementer, som har bestemt, hvem jeg er i dag. Det er noget som jeg ikke kunne have gjort uden stomi, hvilket gør, at stomien i sidste ende er med til at definere mig.

Pointen er: Om du vælger at vise den frem til verden og derigennem gør den til en del af dig, eller du vælger at holde det privat og kun fortælle det til de nærmeste, så er det min holdning, at den i sidste ende altid vil have indflydelse på, hvem du er.

Læs også: Tre uger - tusind tanker