Gensyn med Frida: Pigen før posen – fra stomi til J-pouch

Frida Mathiesen valgte som 13-årig at skifte sin stomi ud med en J-pouch for at slippe for nedladende kommentarer og blikke. I dag insisterer hun på at være pigen før posen.

Frida Mathiesen skjulte ikke sin stomi – hvorfor skulle hun dog det?

Hun kunne sagtens gå i crop-top og behøvede ikke at skjule posens bule under en stor hættetrøje. Eller sådan var det i hvert fald i starten. Noget ændrede sig. Hun husker tydeligt en oplevelse, da hun stod i boden i folkeskolens kantine.

Frida fortæller, at dem hun betjente i køen, blev akavede, fordi de ikke vidste, hvordan de skulle opføre sig, når de fik øje på posen.

Noget ændrede sig. Ikke stomien, ikke posen, posen var der stadig:

- Folk så posen, før de så mig, forklarer hun.

Hun blev posepigen. Frida fandt nemlig ud af, at folk, hun ikke rigtig kendte, var begyndt at kalde hende posepigen. Derfor begyndte hun at skjule sin stomi.

Hun ville for alt i verden undgå at være posepigen - altså posen før pigen.

 

En brugt stomipose foran hans hoveddør

En aften sad Frida og hendes veninde sammen. Pludselig tikkede en besked ind på venindens telefon fra en fyr:

- Kommer posepigen egentlig på fredag?

Som Frida husker det i dag, var det veninden, der først foreslog det:

- Min veninde sagde har du en ekstra pose, forklarer Frida. Det havde hun selvfølgelig. Mange ekstra.

- Så spurgte min veninde, om jeg ikke kunne skifte, fordi hun havde en ide, forklarer Frida videre.

- Det kan vi ikke, de ved jo det er fra mig, sagde jeg. Min veninde rådbte bare: Nej, det gør de da ikke, de ved da ikke, hvordan en stomipose ser ud.

Venindens ide var den, at de skulle "aflevere" et brugt pose foran fyrens hus. En form for hævn. Frida var lidt mistroisk. Alle kunne jo regne ud, at posen ville komme fra Frida:

- Men min veninde var bare sådan: Kom nu, nu tager vi bare afsted.

Frida skulle lige overbeviset helt, men så tog de to veninder derhen. De lagde den brugte stomipose på fyrens dørtrin.  

Når Frida fortæller om den aften, da de to veninder afleverede den brugte pose, lyder hun vred. Hun medgiver, at hun var hævngerrig over for fyren, der havde kaldt hende pose-pigen.

Samtidligt gør hun det meget klart, at hun ikke vil opfordre andre til at gøre noget lignende.

Hun mener ikke, at andre unge med stomi skal handle på sin vrede og hævnfølelse, men hun ser den afleverede brugte pose ved hoveddøren, alligevel som et statement og fuckfinger til alle, der så skævt til hende.  

Det er ikke det, der er pointen

På mange måder er Frida Mathiesen vred på den der fandenivoldske måde. Det er vreden, der melder sig først, når hun skal svare på, hvad hun i dag ville sige til sig selv som 13-årig:  

- Dem, som kalder dig de her ting, har ikke noget at gøre med dig og din dagligdag, de rager dig, hvad har de at gøre med dig – fuck dem, understreger hun.

Men vreden er også en blindgyde, for hun tror ikke, at det fandenivoldske budskab havde gjort nogen forskel for hende dengang. Den 13-årige Frida havde svaret igen, men det er ikke det, der er pointen.

Med de seks ord fandt den unge  Frida ud af, at smerten ikke sådan lige forsvandt.  Lige meget hvad, man gør for at komme ud med sin vrede.

Og hvad gør man så?  

Læs også: Gensyn med Frida: Vær den, du er

Pigen før posen

Når man er Frida, gør man to ting. Først og fremmest valgte Frida at få skifte stomien ud med en J-pouch. På den måde kan hun helt selv bestemme, om hun vil fortælle omverdenen om hendes sygdom. - Og hele den historie, der følger med. Hun fortæller, at hvis folk spørger til hendes operations-ar, har hun ofte ikke noget imod at tale om det, men hun kender også sine egne grænser.

I dag kender Frida sine grænser. Hun gør for at leve godt med sin J-pouch. Vreden fra dengang kan hun stadig føle i dag, men hun bruger den i højere grad nu til at stå op for sig selv, som hun også siger det:

- Jeg ville nok konfrontere folk den dag i dag, fortæller hun.

Fridas overordnede råd til andre unge med stomi, der bliver kigget skævt til , er, at man skal spørge dem:

- Man skal sige, helt ærligt, hvad er dit problem, hvorfor skal du pointere noget ved mig, som er ude af min egen kontrol? Man må gerne blive vred, man må gerne blive pissed, slutter Frida med et glimt i øjet.

Se også Stomiguiden.dk's første møde med Frida i 2018:
Mød Frida - en kommende teenager med stomi