Oliver havde selv fordomme om stomi, nu kæmper han for at bryde dem

”Stomi er det mest taberagtige” – det troede Oliver i hvert fald, dengang han ikke vidste noget om at have stomi. Her deler 30-årige Oliver sine tanker om at få stomi, hvordan han arbejder på at bryde tabuet om posen, og hvilke overvejelser han gør sig i forhold til en potentiel partner.

Oliver havde sidste år lagt en plan om at bo i Canada. Men dagen før afrejsen til Canada, tog livet en drejning, da han måtte indlægges på grund af Colitis Ulcerosa. Efter et kort og intenst sygdomsforløb, fik Oliver lavet stomi i februar 2018.

Da Stomiguiden.dk interviewer Oliver, har han haft stomi i lidt over et år.

– Stomi var det mest nederen og taberagtige, havde jeg tidligere tænkt. Det skulle man bare ikke have.

Men da det kom til stykket, måtte Oliver indse, at stomi var nødvendig for at overleve sin sygdom. På grund af den akutte situation, fik Oliver derfor hurtigt trukket sine fordomme om stomi tilbage, og de sidste døgn før operationen kunne han slet ikke vente med at få stomi. Faktisk var det hans søstre, som var mest bekymrede for beslutningen.

Spørg hellere end bare at antage

Efter operationen var Oliver indlagt i to måneder, hvor han blandt sygeplejersker, læger og familie lærte sin stomi rigtig godt at kende. Det gav ham ro på, og han følte sig tryg ved den. Under indlæggelsen fulgte han med på COPAs facebookside, hvor han kunne se, at der var mange, som havde det svært ved at vise deres stomi frem.

– Jeg ville vise omverdenen, hvordan det er at have stomi. Jeg gik på stranden samme år, som jeg havde fået den – lidt for at provokere, fordi jeg bare gerne vil vise, at det er okay at have stomi.

Oliver havde ikke haft energi til at fortælle sine venner, at han skulle have stomi inden operationen. Men da han havde fået den, besluttede han sig for at være helt åben ift. hans venner; de fik lov til at se posen og selve tutten, og de har måtte spørge om alt. Det har også gjort, at de er betænksomme når de er i byen sammen med Oliver, og at det er naturligt at tale om – også blandt fremmede mennesker.

– De ved godt, at jeg lige skal have noget tid til et skift, og de tænker over, hvor vi skal hen at spise. De kan også finde på at kommentere og lave jokes omkring stomien. Det er bare rart, at vi kan tale om det.

Ingen negative reaktioner ved at vise stomien frem

Olivers forhold til sin stomi er meget afslappet. Han skjuler den ikke, når han klæder om til crossfit, går på stranden eller i kurbad. Han ønsker nemlig at bryde tabuet om stomi og afvæbne de myter, som han selv troede på for bare et år siden.

Læs også: Fitness og anerkendelse giver Anna følelsen af en smuk krop

Efter at have fået stomi, er Oliver generelt blevet mere ”loose på livet”. Tidligere kunne han være meget hård overfor sig selv. Men i dag er den indre hårde tone skiftet ud med meditation, kropsbehandlinger og fokus på at hjælpe andre.

Noget der alligevel kan gøre Oliver en smule nervøs er, når snakken falder på en fremtidig kæreste.

– Jeg har ikke været på date, siden jeg har fået stomi, og stomien har i hvert fald ikke gjort det lettere at komme ud af starthullerne.

Når man er single og har stomi, kan det være svært at vide, hvornår man skal fortælle sin date, at man har stomi. Oliver har i øjeblikket meget at se til, fordi han stadig er ved at spore sig tilbage på livet efter sygdomsforløbet med en ny karrierevej og et nyt sted at bo. Men han har dog gjort sig nogle overvejelser om at skulle date med stomi.

– Jeg tænker ikke at sige det på første date, for det er kun et år siden, at jeg selv var sådan ’ugh stomi’. Dengang min søster fik at vide, at jeg skulle have stomi, så brød hun grædende sammen, fordi det lød som det mest forfærdelige man kunne få. Hendes reaktion bunder nok i uvidenhed og derfor vil det være fedt, hvis han allerede kendte noget til stomi.

Spørg, snak og bryd tabuet

Oliver håber på en positiv reaktion fra en potentiel partner; han må gerne være interesseret og spørgende – han må bare ikke være flov over den. Men Oliver er også klar over, at det ikke er alle, som er lige åbne.

– Det fedeste ville være, hvis han sagde ’jeg har en mor eller en ven, som har stomi’, så han ved noget om det i forvejen. Ellers skal han bare være cool og spørge en masse.

Se også: Kærestepar: Stomien kan vi sagtens leve med

Indtil videre har Oliver ikke mødt nogen negative reaktioner på sin stomi. Han vil fortsætte med at være et forbillede for andre, som (endnu) ikke tør vise deres stomi frem. For Oliver giver det noget at vise sin stomi, når han er på stranden eller i omklædningsrummet.

– Det giver mig to ting at vise den frem; for det første, kan jeg lære andre om stomi og for det andet, kan jeg være en forgænger for at bryde tabuet.