Seks gode råd fra rejseguiden Nicolaj

Nicolaj Brusendal har stomi og har været ung rejseguide i flere år på både på Grand Canaria og Lanzarote og i Tyrkiet og Thailand. Her giver han seks gode råd til rejselystne stomister.‍

Find din egen vej ind i ferieaktiviteterne

- Der har ikke været nogle aktiviteter, som jeg ikke har kunnet lave. Som guide er der jo fx meget badning i min fritid, og jeg har vandret og cyklet meget på vulkanøen Lanzarote. Derudover har jeg også surfet en del. I starten, da jeg skulle bade, købte jeg sådan et par løbetights, som jeg kunne hive op over stomien, og så badebusker udover. Det så hamrende dumt ud, men jeg kunne tage rutsjebanen ligesom alle andre. Nu bader jeg bare med badebukser.

Ud af din comfort-zone

- Hvis du bliver hjemme, så finder du aldrig ud af, hvor meget du kan og ikke kan. Man skal tage det første skridt. Det kan være, du kan trekke i junglen og finder ud af, at der slet ikke kommer afføring, mens du er fysisk aktiv, eller at det er verdens nemmeste ting at skifte pose i naturen.

Det handler også om materialer

- Mange snakker om temperatur og vand på ferierne, og det handler selvfølgelig meget om, hvilken hudtype du har. Men endnu vigtigere handler det om materialer. Det dér kantsikring har fx været guld værd for mig. Det er er som om, at hvis jeg går i vandet eller bliver svedig, så sætter det sig endnu bedre fast. Så bliver det egentlig bare bedre.

Husk det med håndbagagen

- Som alle andre stomister siger: 'Tag så meget af dit udstyr som muligt med i håndbagagen'. Jeg har været guide, så jeg ved hvor nemt kufferter forsvinder. Så bliver de sendt til Sydafrika i stedet for Grand Canaria. Eller også ligger de stadig hjemme i lufthavnen i Danmark. Og når du så er på flyet, så er der heldigvis op til fire toiletter. Og hvis der er meget luft i stomiposen eller meget afføring, så er jeg altså ikke bleg for at sige: 'Jeg har stomi og den er lige ved at eksplodere. Kan jeg lige springe jer over?' Det er der INGEN, der siger nej til.

Lyt til din rejseguide

- Stomister skal jo ofte drikke en del vand, men det gælder jo faktisk for alle mennesker på ferie et varmt sted. Som guides siger vi det altid til turisterne: 'Husk at drikke. Husk myggespray. Husk at tage solcreme på.' Det sidste lytter de aldrig til. Haha. Hvis du ikke er på farten, er det en god ide at købe en af de dér kæmpe dunke vand med ti liter og så have den stående på dit hotelværelse, så du altid kan fylde en mindre drikkedunk op.

Små skridt ad gangen

- Hvis du er meget usikker, så tag små skridt ad gangen på vejen mod drømmeferien. Man kan altid vandre i den lokale skov eller starte med at tage i den lokale svømmehal, hvis man ikke har prøvet det med stomi.

Se også: Nicolaj har levet livet som rejseguide: Charme, selvtillid og stomien Rosie

Læs også: Rejselysten? Her er en nem tre-trins-guide