Fem gode råd, når du er på festival

32-årige Sara Wittchen Lindgreen har stomi og har siden 2005 været på Skanderborg Festival med Rygmarvsbrokforeningen, som har givet hende den festival, der passede til hendes behov. Her giver hun fem gode råd til unge med stomi, som har lysten til at tage på festival.

Det er helt individuelt, hvordan man ønsker ens festivaloplevelse skal være, men har du behov for rene forhold og styr på tingene, så skal du bestemt læse videre. Når Stomiguiden.dk spørger Sara Wittchen Lindgreen er det klart, at hun tog på festival, fordi en forening arrangerede en tur til Skanderborg festival. En tur, som indeholdt ordentlige forhold og adgang til handicaptoiletter.

1. Find en nøgle til handicaptoiletterne

- De fleste festivaler har adgang til pæne handicaptoiletter, som råder over mere plads og renere forhold. Min erfaring er, at det er en rigtig god ide at vide, hvor handicaptoiletterne er. Samtidig kan det være en rigtig god idé, at anskaffe sig nøgle til disse toiletter. Det er nemmere at have med at gøre. Min oplevelse af at være inde i de ’almindelige’ båse er, at de er ret smalle, og hvis man så har en stomi og den begynder at være aktiv, mens man er ved at skifte, så kan det godt være lidt problematisk.

2. Husk lidt ekstra remedier end til en ’normal’ uge

- Det jeg har fundet ud af er, at det er vigtigere at have mere med end man egentlig forventer ud fra dagligdagen. Fordi, det kan godt være, at man ved, hvordan den er til daglig, men det er ikke sådan den er, når man er på festival og drikker alkohol. Når tingene ikke er som de plejer, så er stomien heller ikke som den plejer.

Det er ikke kun de almindelige remedier, som Sara tager med på festival. Hun er forberedt på næsten enhver situation:

- Derudover har jeg også nogle gel-poser med til at putte ned i posen. Det er nogle, der hedder ’trio-diamonds’, som er små poser med aktivt kul og nogle små gel-perler. Når de kommer i kontakt med den tynde alkoholramte output i posen, så tykner det. Det gør, at det er nemmere at håndtere.

Sara fortæller, at poserne gør det også nemmere at få ætsende væske af huden.

3. Drop gageklude og køb vådservietter

- Hvad jeg kan se, så er der mange, som bruger de her gageklude, men efter hvad jeg har erfaret, så er det 10 gange nemmere med vådservietter på en festival. Der vælger jeg så dem uden aloe vera osv.

Sara anbefaler, at man hopper ned i det lokale supermarked eller Matas og finder nogle vådservietter til sit festivals-kit.

4. Gå i fællesbad eller lad det være privat

- Nede i den lejr, vi har, der er også bad på handicaptoiletterne, så man kan også gå alene, og behøver ikke nødvendigvis at gå i fællesbade med en masse andre mennesker. Der har man muligheden for at være lidt mere sig selv end man er i de større vogne.

Tjek det ud, hvis du ikke er helt klar på at tage et bad sammen med andre, så giver Skanderborg Festival også muligheden for at få et rum alene.

5. Få en af årets mest sociale og befriende oplevelser

- De går glip af en fed oplevelse, hvor man kan glemme alt derhjemme. Der er også rigtig meget socialt i det. Man hilser på folk man slet ikke kender, og de hilser på én. Samtidig synes jeg også, at det er befriende at tage på festival. Ja man har en stomi, og i mit tilfælde et handicap, men jeg får lov til at gøre noget som alle andre også gør. Mange andre unge mennesker tager også på festival.”

Det var Saras fem gode råd til et bud på en fantastisk festivals-uge. Så husk dit eget festivals-kit med alt, hvad det indeholder, så skal det nok blive en genial oplevelse.

Læs også: Kom afsted på festival