Rejselysten? Her er en nem tre-trins-guide

Der findes et hav af forskellige brochurer og guides til rejselystne stomister. Copa har en fin manual og tilmed en ordbog, der oversætter stomi-ord til andre sprog. Der findes også fede manualer på engelsk, og nogle af de bedste stomi-bloggere har også lavet rejseguides, som fx britiske Sam Cleasby, der har skrevet en rejseguide på sin blog sobadass.me, fra da hun skulle til Vietnam og Australien.

Her på Stomiguiden.dk har vi læst bunker af rejsemanualer og gode råd igennem og lavet en nem tre-trins-guide. Så har du et sted at starte, når længslen mod fjerne himmelstrøg begynder at melde sig, eller du skal ud og lege strandløve eller backpacker.

1. Inden rejsen:

Stomi eller ej. Alle der rejser skal selvfølgelig have styr på de sædvanlige ting: Rejseforsikring, det blå sygesikringskort samt visa og vaccinationer alt efter hvor du skal hen (på campingturen til Sverige klarer du dig nok uden en Malaria-vaccine). Derfor er den største forskel for dig med stomi, inden du tager afsted, faktisk hvad du pakker i din kuffert. Og medmindre du er meget chill’eren, så skal du måske også planlægge en smule ekstra.

Rejselysten_02
(Grafik: Magnus Olsen)

Din kuffert:

Medbring dobbelt så mange plader og poser som normalt

Ekstra kantsikring

Ekstra stomiringe til tætning omkring stomien

Pasta til tætning

Medicinoversigt (et såkaldt "Pillepas")

Stomikort (din rejseinfo)

Rejseforsikringskort

Sundhedskort (Det blå sygesikringsbevis)

Saks (evt. i håndbaggage)

Renseklude

Vandflaske (må ikke medbringes i fly, men du kan købe i flyet)

Evt. stomibælte

Evt. poser til at smide stomiposen i, når der er skiftet

Evt. dyppekoger eller kogekande (hvis du irrigerer)

Imodium®

Paraghurt®

Revolyt®

Og husk at del det op, så du altid har udstyr i både håndbagage og i kufferten.

Læs også: Seks gode råd fra rejseguiden Nicolaj

Ekstra planlægning:

  • Hvis du skal ud at flyve, burde det være ok at have sin almindelige stomisaks med i håndbagagen. Men for at være på den sikre side over for emsige lufthavnskontrollører, er der mange, der klipper poser ud hjemmefra og smider saksen i kufferten.
  • Det kan være en god ide at sørge for, at der er nem adgang til toiletter, der hvor du rejser hen, hvad end det er hos familie, venner eller på hostel/hotel. Du kan også sagtens tømme poser i den fri natur, hvis du fx backpacker, men pas på med at bruge vand til at rense, som ikke er rent.
  • Der er også nogle, der tjekker, hvor man kan købe ekstra stomi-udstyr i det land, man rejser til, hvis uheldet skulle være ude.
  • Husk at udfylde dit stomikort (din rejseinfo). Den forklarer på fire forskellige sprog, at du har stomi, så du kan vise den i sikkerhedstjek eller til din rejseguide, hvis det bliver nødvendigt.
  • Har du ileostomi kan det være en fordel at tage et cover med til at dække madrassen om natten i tilfælde af lækage og evt. bruge ileo gel® til at lægge i posen.
  • Har du kolostomi og skal ud at flyve kan det være en god ide ikke at spise og drikke ting med meget kulsyre op til rejsen. Du kan bruge pose med filter og evt. samle luft i posen og så tømme den på toilettet i flyet. Hvis du irrigerer derhjemme, kan du sagtens ændrer rytme og tidspunkter, mens du rejser, så det passer bedre til rejsen.

2. På rejsen

Før du når frem til ferieparadiset, skal du ud på selve rejsen med fly, bil, tog, skib, cykel eller you name it. Her kan det være en god ide at bruge en pose, der kan tømmes - også selvom det ikke er det, du plejer. Husk også at have dit stomikort klar, hvis du skal tjekkes i security. Når du er nået frem, og du slænger dig på stranden, traver gennem en jungle i Thailand eller drøner ned af en bjergside på ski, så skal du først og fremmest bare nyde ferien. Du kan også spise, hvad du vil, så længe du husker på, hvad din mave ikke er så god til derhjemme. Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på, når du har stomi.

Varmen

Når man rejser til et varmt sted, så sveder man jo ofte som en hest, og varme lande er også ofte lig med høj luftfugtighed. Når man har stomi betyder det, at man nok skal skifte sin plade oftere end derhjemme, og så skal man huske at opbevare pladerne så mørkt og køligt, som det nu er muligt.

Væske

Derudover skal du saftsuseme huske at få en masse vand: Så drik, drik, drik. Og husk, at det er bedst med vand fra flaske i lande, hvor vandet ikke er rent.

Læs også: Diætisten Hanne: Hold dig hydreret igennem sommeren

Oplevelser

Ferie er ofte lig med fede oplevelser og sjove aktiviteter som svømning, cykelture, skisport, klatring eller måske endda Bungee Jump eller faldskærmsudspring. Og bare fordi du har stomi, skal du ikke holde dig tilbage. Det er dog en god ide at sikre dig ekstra ved at kantsikre pladen med tape, ringe eller hudklæber. Og inde omkring stomien med pasta eller ringe. I nogle tilfælde kan du også få stomibælter, som giver ekstra beskyttelse, hvis du kaster dig ud i karate eller surfing eller andre cool ting.

3. Efter rejsen

Nu kommer vi til det nemmeste punkt i tre-trins-guiden: Se tilbage på dine skønne ferieminder og glæd dig til næste gang, du skal ud og rejse.