Forløbet efter operationen - Hvilke tanker fylder hos de unge?

Du er blevet opereret, det er overstået. So far, so good. Man kan dog ikke huske alt, hvad sygeplejerskerne og lægerne siger, så her får du lidt nyttig information fra Marie Uth Pilebo, stomisygeplejeske på Sjællands Universitetshospital Køge

Det er en rigtig god idé til dig, der lige har fået stomi, at søge sparring med andre. Det kan fx findes på nettet – lige som her på Stomiguiden.dk. Men tag dig tid. - Og pas på med at sammenligne dig alt for meget med andre.

Det er vigtigt altid at huske på, at ethvert sygdomsforløb er forskelligt. Derfor skal duundgå at komme til at sammenligne din egen situation med andres én-til-en.

Du kan også have et behov eller et ønske om at tale med nogen, der kender til det forløb, man går igennem som ny-opereret. Her kan du med fordel tage kontakt med din stomisygeplejerske eller Stomiforeningen Copa.

Hvordan ser træningsforløbet ud lige efter

Dit træningsforløb starter allerede dagen, efter at du er blevet opereret, hvor du sammen med personalet på kirurgisk afdeling lærer at skifte den bandage, du har valgt, inden operationen. Samtidig får du træning i at måle, klippe, skifte og tømme stomien, så du bliver tryg ved at gøre det selv.  

Kom op og bevæg dig

Forskning viser, at dét at komme ud af sengen og få bevæget sig hurtigt efter operationen, er af kæmpe betydning for at der kommer gang i maven. Og for at man kommer hurtigst muligt igennem sit operationsforløb. Det gør at du hurtigere kan spise og drikke -og så mindsker det risikoen for de komplikationer, der eventuelt kan opstå efter en operation.

Læs også: Kirurgen forklarer: Hvad er en J-pouch?

Når man er udskrevet

Hvilke tegn skal du være opmærksom på, når du kommer hjem efter operationen? Det vigtigste er at kende tegnene på at være dehydreret, fx at du er tør i munden, at du har hovedpine, er svimmel, at du ikke tisser som du plejer, eller at du har tabt dig i vægt.

I disse tilfælde er det vigtigt, at du ringer og får en snak med din stomisygeplejerske eller personalet på den afdeling, du lige er udskrevet fra.

Hvad må man spise?

De første 14 dage efter operationen vil din tarm være hævet, og det kan være en god idé at spise lidt skånsomt, så fx hellere spise kogte grøntsager fremfor rå grøntsager.  

Derefter kan du i princippet spise, hvad du vil, men prøv med lidt ad gangen - og se hvordan stomien reagerer. Det er vigtigt, at du stille og roligt får kendskab til, hvilke fødevarer, stomien reagerer på. For hvad der virker for dig, virker måske anderledes for andre.  

Blot skal du huske på ikke at blande fx popkorn og ananas og asparges og mandler på én gang, da det hver især kan give en prop. - Og så ved du jo ikke, hvad du reagerede på.

Så prøv med mindre portioner, én fødevare ad gangen, og se hvordan stomien reagerer. Og så husk at tygge det hele godt og grundigt.

Hvad med alkohol?

For mange er fester en del af ungdomslivet. Når du drikker alkohol, vil du opleve, at det kan give et højt output i stomien.  

Start ud stille og roligt, gerne i nogle trygge rammer derhjemme - og se hvordan stomien reagerer. Spis gerne noget inden festen, der virker stoppende, fx bananer, hvidt brød, eller de saltstænger der serveres til festen.

Hvilke kriterier skal være til stede for at blive udskrevet?

Det er altid vigtigt at huske på, at det ikke så meget handler om et bestemt antal dage, der skal gå, før du kan komme hjem efter operationen. I stedet handler det mere om, at du skal være ordentligt smertedækket, og at du skal kunne spise og drikke, samt at du skal kunne komme op og ud af sengen.  

Efter operationen vil der være fokus på, at der kommer tilpas gang i stomien, uden at det overstiger 1.200 ml i døgnet. Derudover vil sygehuspersonalet gerne være sikker på, at stomibandagen holder tæt, og at du er tryg ved at komme hjem.

Hvis man føler sig usikker på sin stomi, når man er blevet udskrevet

Hvis du er blevet udskrevet fra hospitalet og kommet hjem - og bliver usikker på det hele, så er der forskellige muligheder for at søge hjælp. Meget, som i rigtig meget, vil du faktisk kunne læse dig til i det materiale, du har fået med hjem fra hospitalet.  

I andre tilfælde kan du have brug for at ringe til din stomisygeplejerske på hospitalet. En anden mulighed kan være, at du har fået tilknyttet en hjemmesygeplejerske, som du kan ringe til og spørge til råds.