Forrige artikle
Laura og Stomiguiden.dk - om styrken i at være sårbar
Laura og Stomiguiden.dk - om styrken i at være sårbar
Det er super individuelt, hvilket stomi-udstyr, du har brug for. Men Stomiguiden.dk vil gerne hjælpe med at finde rundt i junglen af produkter. Derfor har vi bedt stomi-guruen Per om at give fordele og ulemper ved de mest almindelige accessories.
Du er formentlig i fuld gang med at finde ud af, hvilket stomiprodukt, du synes er det bedste og mest behagelige til dig, og måske har du allerede fundet en producent, du sværger til, når det kommer til pose og plade. Men har du også tænkt over, om der er andet tilbehør, du har lyst til at have?
Herunder har vi lavet en oversigt over de mest almindelige accessories, som den internationale stomiforening anbefaler og vi har fået stomisygeplejersken Per Herlufsen til at give fordele og ulemper ved de forskellige accessories.Først og fremmest anbefaler Per Herlufsen, at du som udgangspunkt altid er åben om din stomi, ligesom at det gælder om at holde bandageringen af din stomi så simpel som muligt. Tal altid med din stomisygeplejerske på stomiklinikken/stomiambulatoriet om det er en god idé for dig med tilbehørsprodukter, inden du kaster dig ud i det.
Stomibælte
Et stomibælte kan spændes rundt om maven og hjælpe med at holde posen og stomipladen tættere ind til kroppen.
Fordele:
- Bandagen sidder tættere til kroppen ved aktiviteter som sport og oplevelser og giver derfor en ekstra sikkerhed.
- Bandagen fremstår mere diskret
Ulemper:
- Skal huskes/medbringes til aktiviteter
- Skal vaskes
- Måske er der egenbetaling -det skal du tjekke med din kommune.
Læs også: Bæltet gjorde det nemmere at være sig selv igen
Pose cover
Du kan få ufatteligt mange forskellige poser covers, og nogle stomister laver dem selv. De passer nemt over stomiposen og beskytter også huden.
Fordele:
- Man gør en ellers kedelig og lettere tabubelagt pose til noget, man måske kan grine af i stedet.
- Man skjuler posens indhold lidt bedre og gør det mindre “ulækkert” i situationer, hvor man har sex eller er intime sammen.
Ulemper:
- Den ses nok mere tydeligt under tøjet.
- Måske egenbetaling
Hudbeskyttelse
Det findes mange ting, der hjælper med at beskytte huden under pladen mod irritation, ømhed og tørhed. Nogle bruger cremer, andre bruger strøpulver, mens mange foretrækker wipes eller spray. De forskellige former for hudbeskyttelse gør det ofte også nemmere at sætte pladen på. Bruges hver dag.
Pasta
Tænk på en blanding mellem tandpasta og lim, så har du en ide om, hvad stomi-pasta er. Det bruges til at tætne omkring stomien og udfylde fordybninger og ujævnheder i huden, så pladens klæber bedre kan sidde fast. Rejse eller i byen og danse.
Fordele:
- Større sikkerhed og forebyggelse af lækager- Længere bæretid af det produkt du anvender.
Ulemper:
- Kan være svært at håndtere og få af huden ved bandageskift.
Kantsikring og tætningsringe
Kantsikring lyder som noget en tømrer ville bruge, men kantsikring er forskellige former for tape eller noget, der ligner plaster, der bruges til at støtte pladen eller tætne, hvis man fx skal ud og svømme. Tætningsringe bruges også til at tætne, men rundt om selve stomien. Fås i mange forskellige materialer.
Fordele:
- Kan give ekstra sikkerhed ved aktiviteter
Ulemper:
- Kan klæbe kraftigt til huden omkring stomien
Tætningsring
Fordele:
- Absorberer fugt fra tarmen eller afføringen, således at bæretiden forlænges og lækager måske undgås.
- Findes i forskellige størrelser, er nemme at håndtere ved påsætning/aftagning.
Ulemper:
- Kan klæbe kraftigt til huden omkring stomien.
Klæbefjerner
Klæbefjerner hjælper - sjovt nok - med at fjerne klæberester, så du nemt kan få din plade, kantsikring og tætningsringe af.
Konveksplader
Skåleformede plastikplader, stomiklæbere, der især bruges til at bandagere lavtliggende stomier med, dvs at tarmen er i - eller under - hudniveau.
Fordele:
- Kan medvirke til give stomien højde, således at lækager undgås.
Ulemper:
- Oftest lidt mindre diskret end flade bandager
- Nogle kan være mindre fleksible
- Kan i nogle tilfælde påføre huden omkring stomien et tryk, som kan medføre sår.