Følg efterårets mode – også med stomi

Hvorfor skulle jeg ikke også kunne følge moden og iklæde mig det tøj jeg har lyst til?

(Billede: unsplash)

Jeg hedder Sophie Due og skriver for Stomiguiden.dk. Jeg vil utrolig gerne sætte fokus på tøj og mode, da det for mig, er en vigtig måde at vise, hvem jeg er. Men, kan du bare tage et fashion-magasin og så passer tøjet til dig med stomi? Hvad er efterårets modetendenser og hvordan tænker jeg, at tendenserne kan være gode for unge med stomi?

Jeg vil kort starte med at pointere, at denne artikel tager udgangspunkt i min egen interesse i tøj og mode, samt fundne tendenser fra efterårssæsonen 2018 fra diverse modesites og magasiner.

Er du glad for at følge sæsonens hotteste trends, men lidt i tvivl om, hvad du nu skal gøre efter en stomioperation? Det kan også være, at du elsker det tøj, som ikke alle andre nødvendigvis går i og tænker om det stadig kan lade sig gøre? – uanset, så læs med her!

Ser man på, hvad modehusene spår, så anser jeg mange af efterårets tendenser som værende utrolig behagelige, flatterende og specielt gode til både at holde på stomiposen og mindske synet af den under tøjet. Ikke at stomiposen SKAL gemmes væk, men det er nu meget dejligt, at den ikke lige springer i øjnene på arbejdet, i byen eller på skolen.

Fashion, ja tak

Drop tankerne og prøv dig frem. Jeg tror ikke, at man skal være så nervøs for at afprøve en masse forskellige outfits. Det er forskelligt, hvor din stomi sidder, hvilket gør det individuelt, hvilket outfit, der passer til lige præcis din krop og hvad der hjælper til at holde på stomien. Men det er min erfaring, at du næsten altid kan finde noget, som falder i din smag, følger tøjmoden og er komfortabelt til din stomi.

Det kan være svært i starten. Du føler måske at alle kan se stomien (det kan de ikke) og derfor er det godt at finde noget, som holder stomiposen tæt til kroppen. Her er det min erfaring, at et par højtaljede trusser eller en stram top under dit outfit kan gøre underværker. Det hele bliver holdt tæt ind til kroppen, og så kan du tage lige det sæt tøj på, som du har lyst til. Du får sikkert en masse af dine egne tricks med tiden – det handler bare om at bruge dem.

Så hvad skal jeg kigge efter til efteråret?

Jeg har været ude og kigge lidt – og hold nu op, efterårets mode rammer spot on på flere af de punkter, som er relevante for mig i forhold til min stomipose og måske også din.

  • Match forskellige mønstre

Det kan vi godt lide! – det må gerne se tilfældigt ud dette efterår. Vi må gerne blande en masse mønstre sammen også med en masse volumen. Det kan være blomster, tern, prikker - print generelt. Det er et smart trick, da mønstrene kan skabe en god forvirring og på den måde fjerne fokus fra stomiposen, hvis man har tendens til, at den buler lidt ud på grund af dens placering.

  • Der skal farve på tøjet

Rød, gul, grøn, brun – der er mange farver, som præger modebilledet til efteråret. Jeg er især vild med den røde og gule, der fungerer som et friskt pift til det grå og kedelige efterårsvejr. Derudover vil de mange farver fungere på samme måde som mønstrene – de skaber blikfang og sætter fokus på tøjet og dig som person.

  • Tern - all the way

Jeg ejer selv en ternet jakke, som jeg er enormt glad for. Den er en lige tilpas oversize, lang trenchcoat, der passer til alt. Et af efterårets mange mønstre er tern – det gælder både kjoler, bukser, tasker, jakker m.m. Tern kan findes i både Envii, H&M, Magasin, Urban Outfitters, Weekday og mange andre butikker i Danmark.

  • De behagelige 70’ere er tilbage

Komfort, komfort, komfort. De stramme mom-jeans som er gode, fordi de er højtaljede, men dårlige, da de kan sidde lidt stramt på stomien, får konkurrence af en lang buks i et meget blødere stof med stretch og svaj i buksebenene. De fleste modeller er stadig højtaljede, hvilket gør at de kan sidde og holde på stomien. Samtidig kan stoffet gøre det mere behageligt. Jeg har ikke selv prøvet dem endnu, men det kommer til at ske. Derudover bliver fløjl også in – noget som jeg har sat stor pris på i mit klædeskab.

  • Oversize-konceptet

Oversize-jakken siger lidt sig selv – det har været relevant for mig, at der både kunne være en stor trøje under til de kolde dage, samtidig med, at jeg har haft et behov for at stomiposen ikke skulle være i fokus. Det er selvfølgelig ikke alle, som har det sådan, men hvis man har, så er oversize-konceptet utrolig smart. Det er også værd at tage med, at oversize-tøj ikke strammer og er yderst behageligt at have på.

Kom ud i butikkerne eller søg på internettet og find det tøj, som passer dig og din smag – der er i hvert fald mange muligheder for komfort i forhold til din stomi og dig. Det kan være en ternet, oversize jakke, bløde og højtaljede trompetbukser eller en mønstret kjole i gule eller røde nuancer, you name it – det skal prøves!