Lækagen: Seks spørgsmål om stomistens store frygt

Ida Engblom har haft stomi siden hun var blot 14 dage gammel, og er i dag formand for Copa Ungdom, så hun er lidt af en stomi-nørd. Her svarer hun på seks hurtige spørgsmål om mange stomisters største frygt: Lækagen.

(Billede: Stomiguiden.dk)

Hvor tit har du oplevet uheld eller lækage med din stomi-pose?

- Da jeg var helt lille, havde jeg nogle uheld, men det var mest, fordi jeg aldrig rigtig fik gjort noget ved det, når jeg kunne mærke, at der var noget på vej. Som helt lille gad jeg vist ikke. I dag kender jeg min stomi så godt, at jeg ved, i hvilke situationer jeg skal passe ekstra på. Jeg ved godt, at hvis jeg går i byen og går amok eller skal ud og spise ting, som min mave ikke er vant til, så skifter jeg lige min pose en ekstra gang inden. Men som voksen har jeg faktisk aldrig oplevet uheld, der er kommet helt bag på mig. Jeg har da prøvet enkelte gange, at posen er gået lidt løs rundt om pladen. Men så har jeg kunnet mærke det tidligt hver gang.

Du har et helt livs rutine. Og selvom du altså aldrig har oplevet uheld, er du så blevet bedre med tiden til at opdage de småting, der trods alt er?

- Ja, eller man bliver bedre til at forebygge. Man finder jo ud af, hvad ens system kan tåle, og hvad man kan gøre imod det. Man bliver især også bedre til at skifte posen og gøre det på alle mulige umulige steder og måder. Jeg har prøvet at skifte masser af forskellige steder, fx i telte og i skoven på overlevelsestur uden toilet i nærheden.

Har du oplevet uheld med din stomipose, mens du har været sammen med andre? Og hvordan har folk så reageret?

- Jeg har aldrig oplevet, at det har været så voldsomt, at folk har bemærket det. Det har kun været, at den lige er gået op i tætningen, men så har jeg hurtigt opdaget det. Jeg har også gjort det nemt for mig selv, fordi mine omgivelser og alle dem omkring mig ved, at jeg har stomi, så jeg frygter egentlig ikke deres reaktion, hvis der skulle ske noget. Jeg kender også min pose så godt, at jeg aldrig oplever uheld, når jeg sover. Jeg vågner altid inden, det går galt. Jeg ved, der er mange, der er bange for lækage om natten. Men det er ikke mit indtryk, at det er et kæmpe problem. Jeg hører om det engang imellem, men jeg tror mere, det er frygten, der fylder hos folk, end det egentlig er et problem.

Se også: Veninden Amalie: - Jeg tænker aldrig over det

Hvad gør du normalt, når stomiposen går op i tætningen?

- At finde det nærmeste toilet er jo altid første - og vel også eneste - skridt. Jeg har altid ekstra tøj og hjælpemidler på mig. Det er ret sjældent, at det går udover tøjet. Det har jeg faktisk kun oplevet få gange i mine mange år med stomi, men jeg har det altid med for en sikkerheds skyld. Hvis jeg for eksempel er ude og handle, og der ikke er noget toilet i nærheden, når det sker, så finder jeg bare den nærmeste café eller skynder mig hjem.

Har du noget, som du plejer at gøre, når stomien laver lyde?

- Jeg plejer at holde på min mave og posen. For det meste så hører man det selv, men de fleste andre mennesker vil nok ikke bide mærke i det, og hvis de gør, så lyder det nok mest som en rumlen i maven. Jeg synes slet ikke, man kan kalde det pruttelyde. Når jeg har været til forelæsning eller sådan noget, så kan det godt virke pinligt, hvis den laver lyde, men jeg har faktisk oftere prøvet, at ingen har lagt mærke til noget, og så har jeg alligevel selv grinet lidt akavet af det, fordi jeg selv har hørt det - og så er det først dér, folk kigger mærkeligt på mig, fordi jeg lige pludselig griner lidt.

Selvom du ikke oplever uheld, har du så stadig frygten med dig?

- Jeg kan godt have det i baghovedet, men det er virkelig ikke noget, jeg tænker så meget over. Jeg kan jo ikke gøre andet end at skifte posen og tage min forholdsregler, så hvorfor skulle jeg bekymre mig? Selvfølgelig er det der nok et eller andet sted, men jeg bekymrer mig slet ikke over det.