Her er 10 gode sextips

“Love is the answer, but while you are waiting for the answer, sex raises some pretty good questions.”

(Grafik: Magnus Olsen)

Sådan sagde den kendte filminstruktør Woody Allen engang. Og hvad end du venter på kærligheden eller ej, så er du nok enig i, at sex er nice (som Woddy Allen egentlig hentyder til), men også at sex bogstaveligt talt rejser en masse spørgsmål.

Er du ung, har du garanteret tusind spørgsmål og tanker omkring sex, og har du stomi, så har du sikkert tusind mere.

Og da det ikke er nogen overraskelse, at unge tænker på sex, og at unge med stomi bliver nervøse for, om stomien vil påvirke deres sexliv, så er der heldigvis også en masse råd og tips, som er gode at tænke over og huske på. Men først og fremmest er det mega vigtigt at slå fast: Stomi har en meget lille betydning for din mulighed for at nyde sex, lige meget hvilken seksualitet eller livsstil, du har. Og nu til de gode sextips:

  1. For det første så handler sex ikke kun om lyst, pik og patter, det handler mindst lige så meget om følelser, nærhed og om at have det sjovt. Derfor er det vigtigste egentlig, hvordan du fortæller til din kæreste eller til dem, du har sex med, at du har en stomi. Det kan du se en video om her, og du kan også læse om, hvad andre unge med stomi tænker og gør lige her. Helt kort, er det vigtigt at huske, at du kan fortælle det på din helt egen måde. Men vær tålmodig med dem, du fortæller det til. Lad dem stille spørgsmål og lad være med at dømme dem. Åbenhed og ærlighed er de ord, som andre unge stomister tit bruger, når de snakker om sex. Og det er bedre at fortælle det tidligt end i sidste øjeblik.

  1. Rigtig mange sexguides til stomister anbefaler, at man tømmer eller skifter sin pose, inden man har sex, men andre unge stomister fortæller også, at sex jo tit har det med at gå lidt stærkt, når man først er tændt, og det går også helt fint. Hvis du skifter eller tømmer din pose, så kan du snildt gøre det samtidig med, at du lige smutter ud for at tage et kondom på, hvis du er en fyr. Som pige kan du lige smutte på toilettet, mens han får kondomet på i sengen.

  1. Posen tager ikke skade af tryk, og den kan ikke revne eller gå i stykker, og din sexpartner kan heller ikke skade dig eller din stomi på nogen måde. Altså medmindre de virkelig dyrker noget vildt S/M-sex! PS. Selvom du skulle have lyst, så må du altså IKKE have sex i stomien - eller sex i 3’eren, som nogle siger.

  1. Du fatter ikke, hvor meget udstyr, der er på markedet til stomister! Du kan købe bælter til at dække stomien, sexede kjoler, pose covers eller bundløse trusser til kvinder, og mange bruger også en mindre pose (Mini Cap), når de har sex.

  1. Du kan folde posen, tape den op eller bruge ekstra kantsikring, når du har sex - du ved, ekstra "beskyttelse".

  1. Hvad angår lugt, så har mange stomiposer jo et kulfilter, der forhindrer lugt. Men faktisk slapper tarmen også af, når du bliver seksuelt ophidset. Det betyder, at der normalt aldrig vil komme afføring eller luft ud af stomien, mens du har sex.

  1. Du kan have sex i alle positioner. Så kør løs med doggy style, the amazon, C.A.T, waterfall, the cowgirl, the hot seat, face off, the lazy man, trick and treat, butter churner, balletdanseren eller… Vent lidt, bare google det. Men husk, at hvis du har sex kort tid efter din operation, så kan det måske gøre en smule ondt. Så kan det være en fordel at skifte position, eller vente til du er klar.

  1. Ingen bliver ikke forelsket i - eller kan lide - alle dem, de dater. Derfor bliver alle mennesker også afvist af og til. Det gælder også folk med stomi. Når du bliver afvist, virker det måske som om, din stomi er den eneste grund, men tit er det bare en dårlig undskyldning. Som regel er de fleste mennesker helt vildt forstående over for din stomi, men der kan være mange andre grunde til, at de ikke vil have sex med dig. Så hvis du bliver afvist, så gør lige som alle andre singler: Op på hesten og prøv igen!

  1. Måske er du bange for, at andre vil synes, at du ikke er lækker med stomi. Men tit handler det om din egen eller andres uvidenhed. Læs fx historien om Tobias, der først fik sin stomioperation, efter han havde mødt en lækker pige på sin egen alder med stomi. Når du først snakker med andre om det og fortæller, hvorfor du har en stomi, og hvordan det hænger sammen, så reagerer de fleste folk med forståelse. Og andre unge stomister fortæller, at jo mere afslappet og åbne, de selv er, jo mere afslappet og åben bliver deres sexpartner.

  1. Der kan være nogle problemer med at have analsex, da din endetarm jo er blevet fjernet. Er du fx mand og homoseksuel er det en god ide at gøre din stomisygeplejerske opmærksom på dette for at få ekstra råd og vejledning, men for alle er det vigtigt at huske på, at der er mange former for sex og måder at være intime. Sex er ikke kun én ting.

Sex er mange ting og sex er meget dejligt. God fornøjelse!