Katrine: Jeg er vild med SmukFest

Katrine Nielsen har haft stomi siden hun var blot seks måneder. Hun er sygeplejerskestuderende på Bornholm. Og så er hun en festglad og rutineret festivaldeltager på SmukFest i Skanderborg.

"Ork ja, masser af gange" svarer Katrine Nielsen, da hun bliver spurgt, om hun har været på festival.

Foruden den lille Wonderfestiwall på Bornholm er hun nemlig tosset med Danmarks næststørste festival, SmukFest, der hvert år i august sætter gang i de skønne omgivelser i Skanderborg - og som derfor bliver kaldt landets smukkeste festival.

Med undtagelse af et enkelt år har Katrine nemlig deltaget på SmukFest siden 2013, og hendes stomi har absolut ikke været en begrænsning for at feste løs. Hun var da heller ikke særligt bekymret første år, hun tog afsted:

- Jeg har nok været nervøs på et eller andet plan, men jeg pakkede rigeligt, hvis der gik et eller andet galt. Mine forældre bor heller ikke langt fra pladsen, så i værste tilfælde kunne jeg blive hentet. Og så har jeg før oplevet uheld, når vi har været til fødselsdage og andet. Så jeg har ligesom været ude i de oplevelser og tænkte, at hvis jeg kunne klare det dér, så kunne jeg også gøre det samme på en festival.

Læs også: Skål! Sådan drikker du ansvarligt

Klarer sig med telt og servietter

På de fleste festivaler i Danmark kan stomister få adgang til handicaptoiletter via forskellige ordninger, som man kan tjekke med festivalen, men handicaptoiletter har aldrig været en del af Katrines SmukFest.

- Jeg læste, før jeg skulle derud, at man kunne lægge hundrede kroner og få en nøgle til handicaptoiletterne. Og jeg havde egentlig tænkt mig, at jeg ville anskaffe mig sådan en nøgle. Men det viser sig så, at de er inde på festivalpladsen, og jeg var der i opvarmningsdagene også.

I opvarmningsdagene, der på SmukFest hedder Livecamp, kan man ikke komme ind på selve festivalpladsen uden et specielt armbånd, så Katrine fandt sin egen løsning:

- Så jeg har skiftet plade i teltet eller på et af de normale toiletter, hvis det har været nødvendigt. Det har gået super fint. Så har jeg bare haft vådservietter med. Jeg plejer at bruge hårtørrer, men det har jeg måtte undvære, og det har været fint uden.

Luksus-telt

Katrine bruger heller ikke handicaptoiletterne, når festivalpladsen så åbner i musikdagene. Til gengæld køber hun ikke det billigste telt, man kan finde i Harald Nyborg.

- Vi er så privilegerede, at vi køber det, der hedder ‘Hotelt’, som festivalen stiller til rådighed. Jeg er altid af sted med en god veninde, og vi overnatter i et 4-personers telt, som egentlig er 6-personers. Så der er god plads. Vi plejer at have en sovekabine og en kabine, hvor vi har vores tasker. Så har jeg kunnet være derinde og skifte, og så har hun kunnet være i teltet samtidig uden at føle, at hun stod i vejen.

Katrine mener dog, at et lille telt ville gøre det mere besværligt at skifte, men så kan man bruge toiletterne, siger hun:

- Nu er toiletterne så pæne på Skanderborg, så dem kan man faktisk også bruge. Jeg har også været deroppe og skifte. Men jeg synes det er rarest at gøre nede i teltet - også hvis der sker et uheld, og man skal have rent tøj på. Så skal man ikke gå den pinlige vej op til teltet. Men skulle det ske, så klarer man nok også det.

Læs også: Sex og stomi – Hvordan kommer man i gang?

I fællesbad er folk cool

De fleste af dem, Katrine møder på festivalen, siger faktisk med et glimt i øjet, at det er snyd, at hun har stomi.

- Mange plejer at sige, at det er en fordel med stomi. Ligesom når jeg er i udlandet, hvor folk får dårlig

mave af at drikke lokalt vand og skal på toilettet hele tiden. Den slags problemer har jeg jo ikke på festivalen, så det synes andre er lidt snyd.

Og generelt er folk super positive og søde, hvis snakken falder på stomi. Også når hun tager en tur i fællesbadet.

- Jeg går i fællesbad, og hvad de ellers har. Det har jeg haft det meget stramt med som yngre, fordi jeg har oplevet i en svømmehal, at folk har snakket om mig, hvor de ikke har henvendt sig til mig, men snakket bag om ryggen på mig. Så der har været en lang periode, hvor jeg ikke har badet i svømmehaller og andre ting, fordi jeg ikke ville vise mig offentligt.

Så for Katrine har taget det noget tid, før hun har følt sig klar til at bade offentligt, men nu ved hun, hvad hun skal gøre, hvis folk er nysgerrige, men ikke tør spørge:

- Det er kommet med årene. Og så har jeg altid haft nogle forældre, som har prøvet at være så åbne som muligt. Det har heller aldrig været en hemmelighed, at jeg har været syg, og så har jeg lært, at det er okay at gå hen og konfrontere folk og sige: ‘Jeg kan faktisk godt høre, hvad du siger. Så jeg vil hellere have, at du kommer hen og spørger mig i stedet for at opdigte noget selv'.

Det har dog aldrig været nødvendigt på SmukFest eller på Wonderfestiwall'en på Bornholm.

- På festival har det aldrig været noget problem. Hvis jeg har fået noget at vide dér, så er det kun, at det er cool.

Kæresten lokker med Roskilde

Katrine er også cool, når det gælder ting som sex og alkohol på festivalen. I videoen over artiklen giver hun et godt råd til, hvordan man passer på maven, når et par drinks og øl kommer indenbords. Og når det kommer til sex med kæresten i teltet eller med en sød flirt, hvis man er single, så skal man bare gøre, som man plejer udenfor festivalen, mener hun.

Katrines og andre unge stomisters tanker og erfaringer med sex kan du læse mere om her, og så må du ikke glemme Stomiguiden.dk's 10 gode sextips.

For Katrine gælder festival dog først og fremmest om sommer, fed musik og gode fester - og allerhelst på hendes elskede SmukFest. Men måske skal hun også prøve kræfter med Danmarks største festival en dag:

- Jeg er vild med SmukFest! Jeg tror, Roskilde er lige stort nok til mig, men jeg har en kæreste, som helst vil på Roskilde, så måske får han mig lokket med en dag.

Læs også: Fem gode råd, når du er på festival og Sophie Due: Går du også med Roskilde-tanker?